Sobna vrata Porta

sobna vrataAko ste sazidali novu kuću ili renovirali svoj životni prostor uz promenu stolarije, naći ćete se i pred odabirom odgovarajućih sobnih vrata. Naše tržište bogato je vratima napravljenih od različitih materijala, različitog kvaliteta, pa tako i velikog raspona cena.

Koliko košta određeni model vrata zavisi naravno, prvenstveno od materijala proizvodnje. Kada se ugrađuju sobna vrata neophodno je uzeti mere visine otvora od dna do vrha otvora. Potom se uzimaju mere širine otvora. Najbolje bi bilo meriti širinu na 3 mesta – gore, u sredini i dole, kako se ne bi dogodilo da mere nisu identične. Potom se uzimaju mere debljine zida na svim stranama otvora. Preporučljivo je na više mesta izmeriti debljinu zida, kako biste bili uvereni da je na svim mestima debljina identična. Nije bitno kojim redom merite, već da izmerite tačno i precizno. Sobna vrata čine vratno krilo, dovratnik, brava i kvaka. Dovratnici se većinom izrađuju od medijapana, iverice ili punog drveta. Zavisno od materijala izrade vrata formuliše se cena. Najnižu cenu imaju vrata napravljena od iverice, a najvišu napravljena od punog drveta. Isto je i sa vratnim krilima. Ram i središnji deo vrata ne moraju uvek biti napravljena od istog materijala.

Po materijalima proizvodnje sobna vrata delimo na: furnirana, vrata od PVC -a, od medijapana, od punog drveta, od HDF – a i sa dekor folijom.

Oblici sobna vrata dele na ravna, reljefna, pravolinijska, sa nadsvetlom, sa staklenim otvorom i lučna.

Osim odgovarajućeg dizajna, pri izboru je potrebno voditi se i kvalitetom. Kao što i sami znate, vrata nisu nešto što se kupuje često, model vrata koji kupite stajaće na tom mestu mnogo, mnogo godina, biće otvorena i zatvorena bezbroj puta, a za duži vek trajanja i ispravnosti presudan je kvalitet. Vrata treba da budu opremljena i adekvatnom zvučnom izolacijom. Svakako da svi želimo privatnost, pa prednost dajemo vratima koja će nam to i omogućiti. Izborom adekvatnih vrata mogli biste da učinite da soba vizuelno izgleda veća nego što jeste. Da bi soba izgledala prostranije, najbolja opcija su definitivno klizna vrata zato što zauzimaju najmanje prostora, a i daju doprinos otmenom, modernom izgledu.