Prozorski klima uredjaji

servis klima uredjaja

Kao što i sam naziv govori, prozorski klima uređaji se postavljaju u prozor, i po tome se razlikuju od zidnih klima uređaja koji raspolažu spoljašnjom i unutarnjom jedinicom. U prozorskim klima uređajima sve je na jednom mestu – kondenzator, isparivač, ventilator, kompresor i ostalo. Unutar prostorije je smešten prednji deo uređaja – za izbacivanje vazduha. Drugi delovi nalaze se izvan. Moglo bi da se kaže da su, u odnosu na ostale tipove klima uređaja, ovi najpogodniji za ljudsko zdravlje, zato što unose vanjski vazduh, dok pokretni i zidni split sistemi samo obrću vazduh u prostoriji.
Mada, u današnje vreme prozorske klime su ređe zastupljene od drugih zato što nije lako instalirati ih, a neretko prave i buku. Snaga ovog tipa klima uređaja je od 9000 do 12000 Btu.
Ranije su prozorske klime bile ubedljivo najpopularnije, a sada se retko gde mogu primetiti. Pojava split sistema skoro da je ove “prastare“ modele potisla u zaborav, ali treba znati da prozorske klime mogu da budu veoma dobre, i neretko pogodnija varijanta od ostalih tipova uređaja za rashlađivanje. Najbolja pogodnost prozorskih klima je u tome što su u nekoj meri prenosive, za razliku od split sistema.