Kanazava, Macumoto, Kjoto i Himeji

japanDivan stari utvrđeni grad Kanazava leži na pola puta zapadne obale Honšu. Ime znači „močvara zlata“ i potiče od priče o seljaku koji je zarađivao tako što je vadio krompir iz zemlje, prao zlatnu prašinu sa njega i čuvao je u svom bunaru. Japanski Alpi okružuju grad, a dve reke protiču kroz njega. Kaže se da je Sagava živahna muška reka, a Asano nežna ženska reka.
Dvorac Kanazava liči na ogromnu pticu koja se sprema da poleti sa svojim krovnim pločicama od belog olova i masivnim gredama od Američkog čempresa. Okružen je lavirintom složenih, vijugavih staza koje su projektovane da zaštite dvorac od neprijatelja. Još uvek postoji nekoliko samurajskih kuća koje su okružene zidovima od blata, a u oblasti Teramuči se nalazi 70 hramova na površini manjoj od 1 km2. U jednom od njih, Mojorjudži hramu, nalaze se tajna stepeništa i lažna vrata.
Odvezite se biciklom do pijace Omičo i uživajte u velikom izboru povrća, ribe i naročito kraba. Ohladite ruke na ogromnim kockama leda koje stoje na pijaci. Takođe ćete pronaći mnoge veštine koje se ovde neguju. Budistički oltari, jarko obojena Kutani grnčarija, elegantne Kanazava lakirane stvari, svetlucavi Kanazava zlatni listići, ručno oslikana Kaga-juzen svila, Kaga vez, mušice za pecanje – sve se to pravi u ovom gradu.
Najveći ponos Kanazave su njeni vrtovi Kenrokuna, koji pokrivaju 10 ha i koji su neosporivo najlepši u Japanu. Prvobitno su dizajnirani i uređeni u XVII-om veku. U proleće slušajte skakavce dok tumarate među kajsijinim i trešnjinim cvetovima, prolazite pored vodopada i preko mostića sa kamenim fenjerima. Zimi bašte sijaju debelim snežnim pokrivačem, a užad koja se nazivaju „jukicuri“ podupiru grane nežnog borovog drveća.
Macumoto je divan grad u centralnoj oblasti Honšua poznatoj kao Čubu. On je kapija ka Japanskim Alpima, koji pružaju mnogo mogućnosti za planinarenje i pešačenje, ali je sam po sebi poznat po izvanrednom zamku.
Grad deli reka Metoba, na čijoj se južnoj obali nalazi oblast tradicionalnih starih zgrada poznatih kao Nakamači. Mnoge od ovih privlačnih kuća okrečenih u belo su pretvorene u gostionice i prodavnice, a tu se nalazi predivno obnovljena pivara Sake koju možete da posetite. Na zapadu se nalazi japanski muzej Ukijo, za koji bi se moglo reći da je ružna moderna građevina napravljena od betona i stakla, ali u kojoj je smeštena izvanredna kolekcija od 100.000 otisaka na drvenim pločicama, uključujući tu i radove Hirošige Utagave i Hokusaija Kacušike.
U zamak, koji se nalazi na divnom posedu, može se ući preko rova. Prvobitno napravljen 1504. godine, ponovo ga je izgradio skoro vek kasnije gospodar Išikava. On je naručio kulu ili glavni toranj dvorca sa pet svodova, koji je sada najstariji u zemlji. Većina japanskih zamkova je imala po tradiciji jedan tajni, dodatni sprat, tako da ni zamak Macumoto nije izuzetak. Veličanstven je pogled sa šestog sprata na grad i planine. Crna, preteća fasada zamka ostavlja snažan utisak na posetioce, koji mogu da posete Gradski muzej Macumota na posedu da bi imali uvid u feudalnu istoriju dvorca pre nego što uđu u glavnu zgradu.
Za mnoge ljude koji nikada nisu posetili Japan, Kjoto predstavlja primer tradicionalne japanske kulture. U svest vam dolaze prizori drevnih hramova i carskih palata, kuća od drveta, gejši koje sa elegancijom izvode ceremoniju služenja čaja, i cvetovi trešnje koje nosi vetar. Zapravo, iako Kjoto ima sve ovo pa i više, on je, takođe, moderan grad sa 1.5 miliona stanovnika koji se širi.
Više od 1.000 godina, od kraja VIII veka, Kjoto je bio glavni grad Japana. Nalazi se u prostranoj dolini koja je sa tri strane okružena brdima, a projektovana je sa ulazom na jugu i carskom palatom na severu. U vreme XIV-og veka građeni su mnogi veliki spomenici i zen hramovi, ali je njegovo zlatno doba bilo u vreme XVI i XVII veka, kada je postao centar japanskog umetničkog dostignuća. Ukupno se u Kjotu nalazi oko 1.700 budističkih hramova, 300 šinto svetilišta i 200 važnih bašta kao i carske vile.
Okrug Hagašijami u Kjotu je mesto na koje treba ciljati ako ste ograničeni vremenom – u njemu se nalazi zapanjujući broj mesta za obilazak na pristojno zbijenoj površini. Kjomicadera je hram sagrađen na strmom brdu sa drvenom platformom koja visi nad dolinom, pružajući tako spektakularan pogled na klanac. Prođite starim, kaldrmisanim ulicama Sanenzaka i Ninenzaka, u kojima se nalaze tradicionalne drvene gradske kuće poznate kao „mačije“ i skrenite do hrama Kodaiđi. Prođite pored još nekoliko hramova, paviljona, bašta i čajdžinica dok ne dođete do Ginkakuđija, srebrnog paviljona. Ovaj jednostavni, elegantni dvospratni paviljon je smešten u spektakularnoj bašti nežnog zelenila i „mora srebrnog peska“ koje je napravljeno da reflektuje mesečinu.
Himeđi se nalazi severozapadno od Osake i unjemu se nalazi najimpresivnija tvrđava u Japanu. Ovde je postojala tvrđava još od prve polovine XIV-og veka, ali postojeći kompleks je sagradio Ikeda Tirumasa početkom XVII veka. Konstruisan je da liči na pticu u letu i često ga zovu Širasagiđo, „dvorac bele čaplje“.
Ovo fantastično mesto, deo UNESCO-ve Svetske kulturne baštine, okruženi je rovovima i širokim, odbrambenim zidovima, koji okružuju četiri kule, od kojih je ona u sredini visoka pet spratova. Spoljašnji prolaz i takozvana „kozmetička kula“ je sve što je ostalo od prvobitne palate. Feudalni gospodar (daimjo) je živeo sa svojom porodicom u zapadnoj tvrđavi, koristeći središnju kulu, dajtenšu, samo u vreme neprilika. Pratite put koji vijuga pored kula i zidova i kroz kapije, koje na kraju vode do unutrašnjosti tvrđave. Istočno od dajtenša je malo dvorište gde su daimđovi samuraji vršili sepuku, ritualno samoubistvo, a južno se nalazi ukleti bunar. Sam dajtenšu je spektakularan, sa pet spratova uokvirenih ogromnim drvenim stubovima. Pogled sa vrha je izvanredan – i po lepom vremenu se pruža sve do unutrašnjeg mora.
Iza rova zapadno od tvrđave se nalazi devet povezanih vrtova. Oni su konstruisani u stilu Edo doba, odvojeni zidovima od blata i prekriveni crepovima. Danas vrtovi skrivaju čajdžinice, kamene bašte i naravno prelepo uređena jezerca sa koi šaranima.