Fontenblu, Bel-ll-en-Mer i Nior i Mare Puatevin – Letovanje

Šato de Fontenblu se nalazi u sredini šume, oko 55 km od Pariza. Prvobitno je bilo svratište za lovce tokom dvanaestog veka, ali je tek šesnaestom veku Fransoa I dobio ideju da ga pretvori u palatu i unajmio je nekoliko poznatih italijanskih umetnika, uključujući Frančeska Primatičija, Benvenuta Čalinija i Rosoa Fjorentina, da ukrase unutrašnjost.

Fontenblu je ostao popularno letovalište za kraljevske lovačke pohode sve dok Luj nije postao opsednut palatom u Versaju i zapravo je Napoleon Bonaparta bio taj koji joj je vratio staru slavu. I njego „Pti Apartmen” i Muze Napoleon se mogu posetiti i pružaju neverovat uvid u njegov život ovde. Isto tako, baš je ovde, na spoljašnjem stepeništu u obliku potkovice iz sedamnaestog veka, pošto je prethodno adbicirao, rekao zbogom svojoj vojsci, pre nego što su ga odveli na Elbu.

Bogato ukrašena galerija Fransoa I (Gelerie Francois I) može se pohvaliti štukaturom oivicenom panelima, koji se protežu celom dužinom (63 m), na kome su naslikani klasični prizori koji slave mudru vladavinu, a balska dvorana je jednako bogata, sa projnim freskama. Sama palata je mešavina raznih stilova, kojoj se ponešto dodavalo tokom vekova – ali bez obzira na to, ovo je jedna veoma lepa građevina.

Bašte Fontenblua su izvanredno projektovane i obuhvataju jezero sa šaranima. Ovo je popularno mesto kod posetilaca, koji bacaju bagete u vodu da bi videli jagmu oko hrane. Fore de Fontenblu je ispresecana lovačkim stazama kojima su prvo hodili francuski kraljevi i , manje romantičnim, biciklističkim stazama.

Bel-ll-en-Mer se nalazi u Atlantskom okeanu, daleko od vrha uskog poluostrva Kviberon u jugozapadnoj Bretanji. Najveće je od svih ostrva u Bretanji, dugo 18 km, i kako mu samo ime kaže, zaista je prelepo. Zaklonjena, istočna obala ostrva je izrezbarena dubokim ušćima i tu se nalaze brojna mala ribarska sela, okružena plodnom kultivisanom zemljom. Ostrvo je brdovito, a njegova severozapadna obala, Kot Sovaž, mesto je visokih litica koje šibaju divlja mora.

Trajekt iskrcava putnike u Paleu, gradiću u kome se najviše ističe Sitadel Voben, koji je u šesnaestom veku izgradio Henri II da bi zaštitio monahe Redona od gusara. Citadela je od šezdesetih godina dvadesetog veka služila kao zatvor, a sada se u njoj nalazi ostrvski muzej. Kasnije je ostrvo pripadalo Nikolasu Fokeu, a od 1761. do 1763. godine Britancima, ali je vraćeno Francuskoj kao deo Pariskog sporazuma.

Ostrvo je predivno, mirno mesto na kome možete provesti odmor. Postoji 90 plaža koje možete da obiđete – najpopularnija je, verovatno, plaža Donan na   Ostrvo je predivno, mirno mesto na kome možete provesti odmor. Postoji 90 plaža koje možete da obiđete – najpopularnija je, verovatno, plaža Donan na zapadnoj obali, a jugozapano od Palea ćete naći beli pesak Gran Sablea, što je najduža plaža na ostrvu. Sozon je slikovito ribarsko selo koje se pruža uz jednu stranu ušća zapadno od Palea, sa kućama kao sa razglednica, koje gledaju na stenovite litice preko puta. Na severu ostrva postoji nekoliko velikih stenovitih formacija – Mone je čak i naslikao jednu od njih.

Između Rošelja i Poatjea, u regionu Poitu – Šarentas, nalazi se oblast poznata kao Mare Putevin. Ovo je neobična i prelepa regija prirodnim močvarama koje presecaju spore reke, potoci, kanali i nasipi. Ovu oblast proglašenu za regionalni park često zovu „Venis Vert” – „Zelena Venecija”. Ovo je sasvim odgovarajući nadimak, jer ovdašnji farmeri moraju da putuju pigulina, uskim čamcima sa ravnim dnom, pošto ne mogu da dođu do polja putem.

Ovo je predivno, mirno i bezvremeno mesto za posete. Možete da šetate stazama ili da vozite bicikl ali je, verovatno, čamac najbolji način da ga vidite. Tužne vrbe se nadvijaju nad vodom prateće zelene tunele iznad kanala, koji su i sami nekada toliko puni korova da izgedaju kao čvrste staze. Biljke koje zahtevaju dosta vode – irisi, močvarni neveni i rogoz – ovde rastu u izobilju i svuda možete čuti pesmu ptica i još malo šta što remeti mir.

Nior je mali grad oko 50 km jugozapadno od Poatjea i dobro je početno mesto za obilazak Mare Puatevana. U njemu se nalazi nekoliko srednjovekovnih građevina, uključujući gradsku skupštinu, zamak koji je izgradio Anri II i prelepa crkva iz petnaestog veka, Egliz Notr Dam. U Malezeu, nekih 35 km udaljenom, nalazi se fascinantna razrušena opatija iz dvanaestog veka, Sen Pjer di Maleze.